Infrastructuren met glasvezel zijn klaar voor de digitale toekomst

bron: elektrotechniek365.nl

Wereldwijd produceren we vandaag de dag met zijn allen indrukwekkende hoeveelheden digitale informatie, die we vervolgens massaal via internet verspreiden. Downloaden en uploaden kan op verschillende manieren, maar het ziet ernaar uit dat glasvezel de ‘digitale revolutie’ pas echt goed mogelijk gaat maken.

Niet meer weg te denken
Wie had zich vóór het bestaan van internet een voorstelling kunnen maken van de gigantische hoeveelheden data die we momenteel produceren? Alles bij elkaar produceren we over de hele wereld iedere dag maar liefst 2,5 triljoen bytes. Zelfs nu we middenin deze relatief nieuwe technologie zitten, is de omvang van de dagelijkse informatiestromen nauwelijks te bevatten. We communiceren met elkaar, maken gebruik van sociale netwerken, streamen video’s en muziek; het gebruik van internet is voor de meeste mensen een vanzelfsprekendheid geworden die niet meer is weg te denken uit het dagelijks leven.

Hogere bandbreedte
Al die informatie moeten we natuurlijk wel transporteren. En dat niet alleen: als de informatiestromen nog verder toenemen, moet de manier van transporteren die groei kunnen faciliteren. We schreven al eerder dat met de groei van data- en internetverkeer ook internetverbindingen met een hogere bandbreedte nodig zijn. Momenteel vindt het datatransport plaats via de kabel, ADSL of glasvezel. Het ziet er echter naar uit dat vooral infrastructuren met glasvezel uiteindelijk voldoende te bieden hebben om een verdere digitale revolutie mogelijk te maken.

Lees verder